sobota 1. října 2016

Světem jazyků | Týden 1

Zdravím všechny.
Angličtina vládne světem, což už jistě všichni víme. Potkáváme ji běžně na ulicích díky turiskům, kteří se kochají památkami v Praze. Někdy vás zastaví a zeptají se vás na cestu či potřebují poradit s lístkem v autobuse.
Ale co taková němčina, řečtina, ruština, italština, číňština, japonština, francouzština, španělština, arabština, čeština, slovenština a další spouta jazyků, o kterých ani nevíme, že existují.
Osobně mým největším snem je arabština a také jazyk, který mrtvý a věděcký a je to latina.
Arabština na jako jazyk je opravdu náročný. Každé písmeno se píše podle toho kde stojí a navíc je zde mnoho typů tohoto jazyka. Turecká arabština, Tuniská arabština a Saúdská arabština a také je rozdíl mezi spisovnou a nespisovnou
٨
8
thamánija
ثمانية

Já se rozhodla naučit španělštinu s francouzštinou.

Španělština
Se španělštinou jsem začla na střední škola. Umím opravdu pár základních slov, ale co je podle mě u většiny jazyků důležité, tak to je výslovnost. Moc dobře vím co se vyslovuje a co ne. Například se nevyslovuje H, takže místo hasta je to pouze asta - asta la vista 
Ale podobně jako u arabštiny je španělšina jiné podle země. Například Mexiko a Španělsko.

Francouzština
Tak to je opravdu moc krásný jazyk. Slyšet slovo miluji tě by chtěla slyšet podle mého drtivá většina žen. Nebo alespoň žádost o ruku na romantickém místě ve Francii. QUI také to s francouzštinou souvísí. Francouzským jazykem se mluví v dost zemí. Každoročně jezdím na Tuniska, kde francouzština je poviným jazykem, kde se učí snad od 6 třídy, jestli si to dobře pamatuji. Od 6 třídy se učí francouzštinu a co jsem se ptala, tak plynule se tento jazyk naučili do 15ti let díky častému používání v hotelu. 
U francoužtiny opravdu neznám ani výslovnost, což je to nejdůležitější, takže se ji budu učit opravdu od nuly a budu doufat, že se mi nebude nikdo smát když si spletu "mírně" výslovnost slova.

Týden 1 
Na první stránku na dnes koupené sešity, které se mi opravdu hodně líbí jsem si napsala část nějaké písničky v jazyce, na který se sešit určen. Ve španělštině je to Duele el corazon což je opravdu moc pěkná píseň. Já ji pochopila tak, že je to o neobětované lásce, pokud si to tedy s něčím nepletu, což se mi bohužel dost stává.
Ve francouzském sešitě si utrhla svoje čestné místo Sapés comme jamais což si chci později přeložit sama. Ale proč jsem si ji vybrala. Spojuje mě ani nevím čím. Je pro mě vyjímečná, možná tím, že vlastně existuje. 

Takže toto byl takový počátek nekonečného příběhu mých spletených slov.



A jaký se váš názor na jazyky?
Kolik a jaké jazyky se učíte? Jak vám to jde?


Share:

8 komentářů:

  1. Veľmi zaujímavý článok a musím uznať, že žiadosť o ruku po francúzsky by ma potešila! :D španielčina ma veľmi zaujíma a po maturite sa chystám venovať sa jej (alebo ešte ruštine). :)

    P.S. Máš super blog a teším sa na ďalšie príspevky. Budem rada, ak si pozrieš aj ty môj. :)

    www.madein-slovakia.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Jazyky jsou super. :) Já jsem to teda s počtem trochu přehnala, ale můj nejoblíbenější jazyk je jednak angličtina, ale hlavně japonština. (Pak se taky učím francouzštinu, italštinu, nizozemštinu, dánštinu a klingon ze Star Treku ^_^). Japonština je opravdu krásný jazyk. Jestli s arabštinou také začneš, držím palce! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Veľmi ma potešilo, že sa učíš jazyky, skvelé rozhodnutie - jazyky sú totiž vstupnou bránou do celej kultúry! :)
    Písala som článok, ktorý by ti mohol v mnohom pomôcť: https://timkablogblog.wordpress.com/2016/09/26/efektivne-studium-ako-sa-naucit-po-anglicky/
    Je síce o angličtine, ale tieto možno nie až tak známe rady (minimálne tam píšem aj o tom, ako ich reálne aplikovať) sú super pre hocaký jazyk.
    A čo sa týka mňa, ja som bilingválna od narodenia. Okrem slovenčiny a češtiny teda hovorím anglicky (ako uvidíš z článku) a trochu španielsky a učím sa francúzsky. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já studuju Francouzštinu :) není to zase tak těžké, ale bacha na základy, tam se odpichuje všechno. A taky nemají "H".. Nebo mají, ale jen v několika výjimkách...
    Co jsem tak jako "pochytila", Španělština je dost podobná Francouzštině, takže to nebude problém :).
    gingerjannie.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Ja viem nemecky a anglicky, ale plánujem sa učiť nórsky.

    SlavikStories
    Čítanie je sexy

    OdpovědětVymazat
  6. Jazyky jsou nesmirne dulezite a je to takova brana do sveta, pak clovek muze zit kdekoliv :) ja jsem odmala vychovana dvojjazycne - cesky a anglicky, pak mluvim slusne francouzsky - 8 let na gymplu (fakt tezky jazyk, hodne se tam dba na vyslovnost a francouzi casto delaji, ze ti nerozumi, pokud to reknes blbe, vlastni zkusenosti :D), pak docela umim italsky, zila jsem 2 mesice v toskansku, dost to nauci, ted se stehuji na rok do argentiny, tak tam se snad naucim spanelsky a kvuli priteli se ucim svahilstinu a rwandstinu :) latinu jsem mela 3 roky na gymplu, je to hodne jednoduchy jazyk, hodne podobny italstine...o arabstine jsem premyslela taky, ale zatim jsem si na to kvuli skole nenasla cas...je mi teprve 19, takze casu dost :D a hodne pomaha cestovat... :) napriklad hodne mi treba pomohlo bydlet nekolik mesicu v keni a rwande,kde jsem si osvojila zaklady svahilstiny a rwandstiny, pak treba ve francii jsem byla na par tydnu, ale I tak to hodne pomohlo :) v dubaji se mi o neco zlepsila anglictina,protoze se tam hodne mluvi anglicky...takze pokud muzes, tak cestuj :) ja uz cestuji sama 4 roky a vubec nelituji, tech 35 zemi mi hodne pomohlo k rustu a rozvoji a celkove zlepseni vsech moznych jazyku a treba po navstiveni danska me zacala lakat danstina :D

    OdpovědětVymazat
  7. Já jazyky zbožňuju, i když mi moc nejdou. Ve škole mám angličtinu, němčinu a od letoška i latinu (je vážně dost těžká) a už druhým rokem chodím na kurz nizozemštiny. Prostě jsem se zamilovala do Nizozemska, jejich hudby, a tak jsem si řekla, proč se nenaučit jejich jazyk. Zatím mě to moc baví. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Zajímavý článek :) Já se učím franouzsky, španělský a italky a o víkendu skládám zkoušky z angličtiny. Jazyky miluju <3 jen poznámka - máš občas v článku nějaké překlepy a mě třeba osobne se to trochu špatně čte.

    OdpovědětVymazat