neděle 25. prosince 2016

TU-154 alias STROJE SMRTI

Osud letounu TU-154 padá jako ptát se zlomenými křídly. Dnešní letecká katastrofa na palubě letounu TU-154 si vyžádala 92 obětí. Skoro 80% obětí se skládalo z ruské umělecké skupiny ALEXANDROVCI. 
Černé moře se zbarvilo do červené a černé. Červená, jako krev obětí nehody a černá jako barva kerosinu uvízlá na hladině moře. 
Co je vlastně zač stroj TU-154?
Je to sovětský třímotorový letoun, který měl nahradit IL-18 a TU-104. Tupolevy jsou v Rusku velmi používané stroje. Nedávno je ještě provozovala společnost Aeroflot, jedna z nejznámějších ruských leteckých společností. Teď u AE můžete najít jedny z nejbezpečnějších stojů a to Airbusy a hlavně Boeing 737, které jsou nejméně problematická letadla. Jediné letadlo vyrobené v rusku, které AE provozuje je pro mě neznámé Sukhoi Superjet 100-95В .
















25. prosince 2016  - TU-154 aneb další stroj smrti?
Častně ráno stroj vzlétl z letiště ze Soči. Na palubě bylo 92 osob a většinu znich tvořil sbor Alexandrovci, jeden z nejznámějších ruských a vlastně i celosvětových sborů. Podle TASS zmizel letoun z radarů 2 minuty po vzletu, tedy v 5:27 moskevského času. Ruští záchranáři zhruba 6km od břehu našli podvozek a  a ropnou skrvrnu. Všem je zřejmně jasné že nehodu nemohl nikdo přežít. Žádný záchraný vor jen ticho.

66 nehod TU-154?
Co jsem se tak dočetla , zaznamenalo se přes 50 nehod tohoto typu letouny. "Nejvtipnější" na celé této skutečnosti je to, že drtivou většinu nehod, při které zemřelo několikdesítek lidí , právě obstarával tento stroj.   Jaké jsou ty nejznámámější pády tohoto letounu?
Co jsem se dozvědělaa, tak oficiálně první nehoda tohoto letounu se odehrála právě zde na pražském letišti, kdy  se  odehrála 19. února roku 1973. Let Aeroflot 141 , který havaroval těsně před přistáním. Piloti ztratili nad strojem kontrolu . Na palubě našlo smrt 66 lidí. Smutnou zprávou bylo hlavně to, že v letounu se  také nacházela kapela Evy Pilarové.  Tehdejší právno  věnovalo události pouze miniaturní článek.  Dřívější režim o této katastrofě nedovoloval psát a mluvit.
7. červenec 1980 - Krátce po startu se ztřítil v bývalé kazašské metropoli Almaty. Zahynulu 163 lidí.
16. listopad 1981 - V sibiřském Norilsku zahynulo 99 lidí.
11. říjen 1984 - Letoun společnosti Aeroflot se při mezipřistání v Omsku zřítil. Zahynulo 178 osob.
23. prosinec 1984 - Nehoda v Krasnojarsku si vyžádala 110 mrtvých.
10. červenec 1985 - Havárie nedaleko uzbeckého Učkuduku si vyžádala 200 obětí.
8. únor 1993 - Íránské letadlo se na lince Teherán - Mašhad zřítilo po srážce se stíhacím bombardérem. Zahynulo 132 osob.
3. leden 1994 - Letoun se zřítil po startu u Irkutska. Počet mrtvých bylo 125.
6. červen 1994 - Na lince Si-an - Kanton se zřítilo čínské letadlo. Na palubě našlo smrt 160 lidí.
7. prosinec 1995 - Zmizelé letadlo u Chabarovska se při nárazu do hory zřítilo. Zahynulu 98 cestujících.
29. srpen 1996 - Letadlo ruské společnosti Vnukovo Airlanes havarovalo nad norským souostrovím Špicberky. Neštěstní nikdo nepřežil.
š. červenec 2001 - 145 osob zahynulu u sibiřského města Irkutsk.
12. únor 2002 - Íránské letadlo se na lince Teherán - Chorramábád zřítilo při přistávacím manévru. Zahynulo všech 117 lidí na palubě.
2. červenec 2002 - Srážka 154 letícího z Moskvy do Barcelony a Cargo Boeingu 757 ve výšce 12.000 metrů nad Bodamským jezerem si vyžádala 71 obětí.
22. srpen 2006 - Na ukrajině havarovalo letadlo se 170 lidmi na palubě. Nikdo nepřežil.
15. červenec 2009 - Na severu Íránu se zřítilo letadlo společnosti Caspian Airlanes, které směřovalo z Teheránu do Jerevanu. Zahynulo všech 168 osob na palubě.
10. duben 2010 - Asi jedna z nejnámějších nehod letadla. Na palubě TU-154 zahynul u Smolenska polský prezident a dalších 95 osob. Prezident letěl uctít památku 22.000 poláků zastřelených v roce 1940 sovětskou tajnou policií.

Nechápu jednu věc. Tento typ letounu měl bezpočet nehod a stále létá. A já si kladu otázku proč? Jediná možná odpověď na kterou jsem přišla byli peníze. Boeing a Airbus nepatří podle mého mezi nejlevnější stroje.  

*Pád letounu u Smolenska. Údajně (bombový) útok.


Co je vlastně stalo ?
Vyvstala otázka "Co že se to vlastně stalo". Já osobně se přikláním k bombovému útoku. Piloti ani nestačili  zavolat nouzový kód. Z toho je tedy zřejmé, že to co se odehrálo , nikdo nečekal. Podle zpráv se stroj rozpadl ve vzduchu. Což nasvědčuje možnému teroristickému útoku. Ale věc, co mi nejdete ve spojistosti s bombových útokem je ta, proč by sakra letoun vybuchl tak strašně blízko u letiště, kde by byla možná pomoc přeživším, ikdyž většinu nehod v moři nikdo nepřežije. 
Pokud se bude stále zajímat o nečekaný moment může se říci že by možný pád zavinila  i únava materiálu nebo technická závada na stroji.  Právě oná únava materiálu zavinila smrt 225 lidí nad Tchajwanským průlivem  22. května 2002.  Postupem času se na ocese 747 tvořila několika metrová trhlina. Nakonec se následkem tlaku  záď utrhla. Nastala dekompese a stroj se rozdělil na několik částí.  Pro oběti to bylo opravdu nečekané. Poslední co piloti prohlásili bylo, že brzy dosáhnou letové výšky. O půl sekundy záznam skončil.



Dělat závěry je opravdu poněkud uspěchané. Není ani zaručené , zda se naleznou černé skříňky a vlastně trup letounu. U letu MH370 se našla pouze opravdu malá část z letadla. 
Podobná nehoda se stala  nad sovětským územím  1. září 1983. Let KAL 007 společnosti Korean Air se zřítil do Japonského moře. Několik let trvalo než objevili trosky z letounu a černé skříňky schované u sovětské armády. Letou byl sestřelen omyl. Sověti si myslely, že jde o průzkumný letoun. Náhlé klesání stroje utvrdilo sovětskou armádu, že jde o narušitele. Muž co letoun s lidmi sestřelil si stále myslí, že sestřil letadlo ve kterém nikdo nebyl. Nemyslí si, že by ho poslali, aby zneškodnil civilní letadlo. Mnozí ho odsuzují, ale většina ho chápe. Kvůli vlastnímu klidu nechce připustit, že právě on zabil všech 225 osob na palubě Boeingu.


Nejhorší je spát a nic nevědět. V tu dobu, kdy jsme všichni v klidu spali, tak našlo smrt v černém moři 92 osob. Osob, kteří se už nikdy neuvidí se svými milovanými. Osob , kterých už nikdy nebude žít přítomnost ani budoucnost, pouze minulost.












Share:

0 komentářů:

Okomentovat